«

»

Bře 30

Je 147 bodů opravdu maximální náběh?

Na jednom z posledních turnajů se mezi hráči klubu ze Studénky rozvinula debata, jestli  je možno nahrát v 1. framu více než 147 bodů. Pár úvah a nápadů se objevilo, nakonec však debata mezi Michalem Brzicou a naším předsedou Janem Markem došla tak daleko, že oba si byli jistí, že se to již nějakým hráčům na profesionálním okruhu povedlo, avšak ani jeden si nebyl jist kdo to byl a za jakých podmínek se jim to povedlo. Jestli to bylo na oficiálním turnaji profi-okruhu nebo při tréninku s dosvědčením spoluhráče, případně jiných lidí. Má zvědavost mi taky nedala spát, tak jsem se na toto téma trošku podíval podrobněji a zde je pár zajimavých informací k tomuto tématu.

Nejvyšší možný náběh, kterého lze ve snookeru hraném na 15 červených koulí dosáhnout je 155. Ptáte se jak je to možné? Ja se ptal také a zde je odpověď. Tato situace může nastat v případě, že váš oponent chce rozstřelit, zahraje však faul, nechá na stole všech 15 červených a bílá je v pozici, že nelze tzv. olíznout červenou kouli ani zprava ani zleva, nastává free ball. Vy poté můžete nominovat jednu z barevných jako červenou, čili freeballovou kouli. Pokud ji potopíte, máte 1 bod, když pak potopíte vámi zahlášenou barevnou a poté se vám podaří vyčistit všech 15 červených v kombinaci s černou a dohrávku barevných dle daného pořadí, tak si buďte jisti,  že lze nahrát více jak 147 bodů:-) A v připadě, že po potopené freeballové kouli ji zkombinujete s černou, maximální náběh je již zmiňovaných 155 bodů:-) Začal jsem tedy pátrat a tento úkaz se stal ve snookerové historii zatím 9x. Většina z nich jich není oficiálních, nicméně jednou se to povedlo. Zde je jejich přehled:

1. Jako prvnímu se to podařilo Wally Westovi v klubovém zápase proti Butchi Rogersovi v roce 1976. Po Rogersově faulu nahlásil West freebalovou zelenou, následovanou hnědou, potom 14 červených v kombinaci s černou a poslední v kombinaci s růžovou, maximální náběh tedy 151.

2. V dubnu roku 1988 zahrál Steve Duggan náběh 148 ve cvičném framu proti Marku Rowingovi v Doncasteru.

3. V roce 1993 zahrál Stephen Hendry 148 také v cvičném framu proti Alfiemu Burdenovi.

4. Tony Drago dokázal zahrát 149 bodů díky freeballové hnědé, poté opět hnědá, 13 červených s černou, zbylé dvě s růžovou a modrou. Bylo to v tréninku proti Nicku Manningovi, West Norwood, Londýn. Bylo to také zapsáno do Guinessovy knihy rekordů, jako nejvyšší náběh v této kategorii.

5. Edie Manning nahrál v tréninku proti Kamu Pandyovi ve Willie Thorne’s Snooker Club v Leicesteru 149 bodů a navíc stejným způsobem jako Tony Drago.

6. V roce 2003 zahrál Jamie Cope 151 bodů v tréninku ve The Reardon Snooker Club proti Davidu Fommovi-Wardovi. Byl zasnookerován za hnědou, tu zahlásil jako free ball, poté modrou, pak 13 červených s černou, další dvě s růžovou a dohrávka.

7. V říjnu roku 2004 se to poprvé a zatím naposled podařilo Jamiemu Burnettovi jako jedinému hráči na oficiální profesionální akci, a to v kvalifikaci na UK Championship proti Leovi Fernandézovi. Nahrál 148 bodů. Postup byl freeball hnědá,opět hnědá, 15 červených, 12 černých, 2 růžové, modrá a barevná dohrávka.

Important!

8. Roku 2005 bylo dosvědčeno Jamiemu Copovi zahrání 155 bodového náběhu v tréninkovém framu.

9. A nakonec jako chronologicky poslední zahrál Sam Harvey proti Kyrenovi Wilsonovi 151 bodů ve svém domovském klubu v Bedfordu. Hnědá byla freeballová, poté černá, následována 12 červenýma a černýma, zbylé 3 červené byly zkombinovány 2x s růžovou a modrou.

Tak je to tedy s maximálními náběhy snookeroví přátelé. Co říci závěrem? Snažte se, trénujte a pokud váš soupeř netrefí balík z rostřelu a vám se z toho urodí free ball, hodně zdaru a pevné nervy při zahrání  maximálního náběhu, vyššího než 147 bodů.

Snookeru zdar!