«

»

Bře 09

Vypálený rybník favoritům

Opět po roce nastal čas, aby se uskutečnil již 5. ročník Poháru Tomáše Holase. Sešlo se neobvyklých 12 hráčů, což bylo nejvíce za poslední dobu. Tento pohár v minulosti 3x ovládl Cyril Perrette a v prvním ročníku zvítězil Josef Kuminek, ale favoriti byli jinde. Cyril se nezúčastnil a Pepovo vítězství je takřka z pravěku ;-) Šanci na vítězství tak měli např. Marek Dospiva, který v Havířově patří k těm nejlepším nebo Michal Brzica, který teď vyhrál pohár ve Studénce 3x za sebou nebo Martin Cupal, který čeká na své první vítězství. I nováčci mohli překvapit. Přijelo jich docela dost. Tři z Nového Jičína, jmenovitě – Nela Pitrová, Ivan Hurych a Jaromír Pořízka. A samozřejmě nesmím zapomenout na nováčka z Havířova – Rostislava Mechura, pro kterého to byl vůbec první turnaj v životě, ačkoliv hraje ligu v Havířově dva roky. Po turnaji se nechal Rosťa slyšet, že si to moc užil a že se těší na další turnaje.

Turnaj byl rozlosován do čtyř skupin po třech hráčích, takže z každé skupiny pak postupovali dva do čtvrtfinále. Skupinu A  tvořili Dominik Rataj, Jan Marek a Martin Cupal. Hrálo se na jeden frame po 10 červených koulích, takže to bylo dost kruté a muselo se hrát tvrdě od samého začátku. Postupový klíč vyzýval k ofenzivní hře, neboť se rozhodovalo náběhem na druhém místě. První byl samozřejmě vítězný frame. Ve skupině A, to nakonec dopadlo tak , že všichni tři měli po jedné výhře a rozhodovala takřka jediná koule, kdy Dominik Rataj měl jasného favorita Martina Cupala na lopatě, ale netrefil růžovou kouli, která by ho poslala do čtvrtfinále. A tak postupoval z prvního místa – Jan Marek (15-ti bodový náběh) a z druhého  Martin Cupal (9 b). Ve skupině B byli Michal Brzica, Marek Dospiva a Jakub Klimánek. Když Michal porazil oba soupeře, tak si to rozdali o postup Kuba s Markem. Více se dařilo Markovi, tak druhý nepostoupivší , byl Jakub Klimánek. Ve skupině C na sebe narazili tři nováčči Nela Pitrová, Rostislav Mechur a Jaromír Pořízka. Rosťa své dva zápasy opanoval a tak si to o druhé postupové místo rozdali v partnerském souboji Nela s Jarkem. Doma má asi navrh Nela, ale v turnaji zase Jarek a tak postoupil dál právě on. Ve skupině D na sebe narazili Josef Kuminek, Roman Baar a Ivan Hurych. Opět se stalo to, že si všichni sebrali zápas a rozhodoval nejvyšší náběh. Jediný bod rozhodl v neprospěch Ivana Hurycha a ten zůstal před branami čtvrtfinále. Za to Roman a Pepa měli stejný náběh, a tak se rozstřelili o to, jak budou postupovat do pavouka. Roman Baar vyhrál a šel na Jardu Pořízka, ale to předbíháme.

V prvním čtvrtfinále proti sobě nastoupili finalisté minulého poháru ve Studénce a Martin Cupal měl Michalu Brzicovi, co vracet. Takřka identickým průběhem akorát opačným výsledkem vyhrál Martin Cupal a bylo jasné, že Michal Brzica nezvítězí po čtvrté za sebou. V druhém čtvrtfinále na sebe narazili Jan Marek a Marek Dospiva. V prvním framu to byla ještě přetahovaná, ale nakonec Dospiva urval první frame. V druhém framu se Marek D. rozjel dvěma náběhy v podobě 20 a 21 a bylo po zápase. Dospiva postupuje a Marek končí. Ve třetím čtvrtfinále se potkali Rostislav Mechur a Pepa Kuminek. Rosťa měl handicap a tak se Pepa docela zapotil, ale zkušenosti ukázaly v prospěch Pepy a Rosťa skončil. Ve čtvrtém čtvrtfinále na sebe narazili Roman Baar a Jaroslav Pořízka, ale když měl Jarda handicap, tak se rozehrál natolik dobře, že Romana udolal 2-0 na framy. V prvním semifinále na sebe narazili Marek Dospiva a Pepa Kuminek. Nutno dodat, že favorit byl jasný. Vždyť Pepa nad Markem ještě nevyhrál, ale vše může být jednou poprvé, že? A bylo to vidět už v prvním framu, kde Pepa šel tvrdě po úspěchu a bylo to rázem 1-0 pro Pepu. Marek věděl, že teď už musí oba framy vyhrát a tak hrál zodpovědně a srovnal na 1-1. V třetím framu bylo vše vyrovnané až do barevné dohrávky, kdy se Pepa dostal ke stolu a dočistil ho s nejvyšším náběhem turnaje – 28 bodů. Gratulujeme. V druhém semi se potkal nováček Jarda Pořízka a Martin Cupal. V prvním framu byl lepší Martin (1-0). V druhém Martin polevil a Jarda srovnal na 1-1. Třetí frame byl dost nervózní, ale Martin pomalu zvyšoval a nakonec to dotáhl do vítězného konce a octl se opět ve finále.

Finále tedy sehráli Pepa Kuminek a Martin Cupal. Pepa byl v eufórii, ale finále hrál zodpovědně a neuchlácholil se vítězstvím nad Dospivou. Na Martinovi šlo vidět, že moc chce, ale opět se trápil a v prvním framu Pepa pomalu zvyšoval náskok a dotáhl ho do vítězného konce. V druhém framu opět začal líp Pepa a o dost začal Martinovi utíkat. Martin se nechtěl vzdát, ale Pepa ho nutil faulovat a když se před barevnou dohrávkou spočítalo, že Martin potřebuje 3x snooker, tak byl konec. Josef Kuminek vypálil všem favoritům rybník a bylo jasné, že Pohár Tomáše Holase vyhrává jen dvojice Perrette, Kuminek ;-) Pepův triumf byl velký a myslím, že si ho bude cenit nejvýš ze všech svých pohárů. Tak snad se všichni opět sejdeme za měsíc u Velikonočního poháru.

Snookeru zdar